Veriappelsiinin satokausi on lyhyt, mutta todellakin odottamisen arvoinen
Veriappelsiini on lyhyen satokauden omaava hedelmä, joka hurmaa raikkaalla maullaan sekä terveellisyydellään. Sen upea punertava väri on peräisin Etelä-Euroopan viileistä talviöistä, valoisista päivistä sekä ravinteikkaasta maaperästä. Tähän artikkeliin olemme keränneet hyödylliset vinkit ja mielenkiintoiset tiedot liittyen veriappelsiinin käyttöön sekä terveellisyyteen. Lukuiloa!

- Veriappelsiini näyttää ulkopuolelta tavalliselta appelsiinilta, mutta sen erityisyys paljastuu heti, kun hedelmän avaa.
Veriappelsiini on harvinainen herkku
Veriappelsiini on talven kunniavieras, jonka sesongin huippu ajoittuu tammikuun lopusta maaliskuun alkuun. Sesongin lyhyys johtuu siitä, että veriappelsiini tarvitsee juuri oikeanlaiset kasvuolosuhteet kypsyttääkseen punertavaa hedelmälihaansa. Veriappelsiini pitää viileistä öistä, valoisista päivistä sekä ravinteikasta maaperästä.
Veriappelsiini on talven kunniavieras, jonka sesongin huippu ajoittuu tammikuun lopusta maaliskuun alkuun.
Veriappelsiini on alkujaan peräisin Sisiliasta, Etna-tulivuoren vulkaanisilta ylärinteiltä. Sisilian lisäksi veriappelsiinit menestyvät hyvin myös Espanjan viileillä alueilla ja niitä on onnistuttu viljelemään myös Kaliforniassa ja Marokossa.
Veriappelsiini on yhteisnimitys kaikille punaisille, melko kirpeille appelsiinilajikkeille. Tässä artikkelissa keskitytään Suomessa saatavilla oleviin veriappelsiinilajikkeisiin, joita ovat Tarocco ja Moro.
Mitä eroa on Tarocco- ja Moro-veriappelsiineilla?
Tarocco -lajikkeen veriappelsiinit ovat makeampia kuin Moro -lajikkeen, eikä niiden hedelmäliha ole ihan niin punakkaa. Tarocco -veriappelsiineja kutsutaankin usein puoliveriappelsiineiksi.
Lukuisat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sisilialainen Tarocco-veriappelsiini on maailman paras appelsiini. Sen kirpeys ja makeus ovat miellyttävässä tasapainossa, minkä takia se onkin suosittu lajike kokkien keskuudessa. Myös Taroccon käsittelyä pidetään helppona, johtuen sen hyvästä koostumuksesta. Lisäksi Sisiliaisesta Tarocco-veriappelsiinista on mitattu kaikista sitrushedelmistä korkein C-vitamiinipitoisuus.
Lukuisat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sisilialainen Tarocco-veriappelsiini on maailman paras appelsiini.
Kuitenkin, monet pitävät Moro-lajikkeen kirpeydestä ja vahvan punaisesta väristä enemmän kuin Toroccosta, ja pitävät sitä "aidompana" veriappelsiinina.
Veriappelsiinin käyttö
Kuten muitakin sitrushedelmiä, myös veriappelsiineja voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaitossa. Jokainen hedelmän osa, kuten sen herkullinen ja öljyinen kuori, voidaan hyödyntää. Veriappelsiini tuo makua ja väriä ruokiin ja juomiin, minkä lisäksi niitä voi tietysti nauttia myös sellaisenaan.
- Veriappelsiini tuo pirteää makua ja väriä moneen reseptiin
Tässä muutama vinkki veriappelsiinin käyttöön:
- Purista veriappelsiinista maukkaan kirpeää punaista mehua
- Pilko veriappelsiinia jogurttiin korostamaan herkullista hapokkuutta
- Lisää veriappelsiinia salaattiin tuomaan kirpeää makua, mehevää koostumusta sekä punaista väriä
- Leikkaa veriappelsiinia marinadeihin hapokkaaksi makujen vahvistajaksi
- Raasta veriappelsiinin kuorta viimeistelemään jälkiruokia sekä kastikkeita sitruksen aromilla.
- Viipaloi veriappelsiinia booliin tuomaan näyttävyyttä ja mukavaa kirpeyttä.
- Kuori ja nauti sellaisenaan!
Muistathan, että kun suosit veriappelsiinia luomuna, niin voit käyttää huoletta koko hedelmän, ilman että sinun tarvitsee huolehtia turhista myrkyistä, esimerkiksi sen kuoressa.
Aivan, luomuveriappelsiinille riittää pesu, jonka jälkeen voit raastaa sen kuorta suoraan ruokaan.
Veriappelsiinimehu
Veriappelsiinimehu on suosittu juoma, johtuen sen ihanasta väristä sekä tietysti herkullisesta mausta. Veriappelsiinista voi puristaa tuoremehua aivan kuten muistakin appelsiineista. Veriappelsiinimehua voi myös sekoittaa muihin tuoremehuihin. Esimerkiksi porkkana ja tomaatti toimivat erinomaisesti veriappelsiinin kanssa!
Veriappelsiinin terveysvaikutukset
Veriappelsiinin terveysvaikutuksia on tutkittu liittyen sen sisältämiin antioksidantteihin. Veriappelsiinin punainen väri on peräisin antosyaaneiksi sekä lykopeeneiksi kutsutuista antioksidanteista.
- Veriappelsiinin hedelmälihassa on kauniin punaista sävyä, joka on peräisin antioksidanteista.
Antosyaania esiintyy veriappelsiinin lisäksi esimerkiksi punakaalissa. Lykopeeni taas antaa värin muun muassa granaattiomenalle, tomaatille sekä tummille viinirypäleille. Nämä molemmat aineet toimivat kehossa antioksidantteina ja niihin on yleisesti liitetty lukuisia terveysvaikutuksia, kuten syövän ehkäisy sekä yleisen terveyden ylläpito.
Veriappelsiineista löytyy myös sitrushedelmistä eniten tummanpunaisia, terveellisiä flavonoidiyhdisteitä.
Kuopion yliopiston sydäntautien ehkäisytutkimuksessa saatiin selville, että lykopeeni voi ehkäistä aivo- ja sydäninfarkteja vahvistamalla valtimoiden sisäseinämiä.
Lisäksi italialaistutkimuksen mukaan veriappelsiinin mehulla on suonten sisäpinnan toimivuutta tehostava sekä tulehdusta vähentävä vaikutus. Ei siis lainkaan hullumpi herkku!
Muistathan, että terveellinen ruokavalio syntyy monipuolisuudesta, eikä mikään raaka-aine yksinään saa ihmeitä aikaan. Nautitaan siis luonnon antimista monipuolisesti, omaa kehoa kuunnellen!
Lähteitä ja lisälukemista
https://www.satokausikalenteri.fi/news/39/parasta-juuri-nyt-veriappelsiini
http://www.satotukku.fi/fi/satotukku/tuotteet/hedelmat/veriappelsiini
http://yle.fi/tekstitv/arkisto/hyvinvointi/veriappelsiinimehu_hyvaksi_verisuonille_2278.html